Збережи первоцвіти!

Категорія: Новини підприємства

Якщо ви любите первоцвіти – не зривайте їх, а милуйтеся у природному місці їх зростання! Так, після тривалої зими першоцвіти тішать та радують – хочеться принести букетик й додому. Однак, зірвана квітка – це мінус, умовно, півсотні можливостей розмноження цієї рослини насінням. До того ж лісові квіти швидко в’януть у букеті, а викопані задля пересаджування – гинуть.  Важливо знати, що з-поміж першоцвітів є ті, що охороняються законом та занесені до Червоної книги України. Деякі з них мають надзвичайну популярність через свою декоративність, як підсніжники, сон-трава, або оригінальний смак, як от цибуля ведмежа. Це, переважно, і стає причиною скорочення їх чисельності.  

Житомирське Полісся входить до ареалу поширення окремих червонокнижних першоцвітів.

Не встигне зійти сніг, як зацвіте підсніжник звичайний або білосніжний. Зростає на узліссях, галявинах у листяних (дубових, дубово-грабових) лісах. Має надзвичайно ніжну пониклу білу квітку. Плід підсніжника – м’ясиста коробочка, в якій зріє насіння. Соковитий придаток на насінині приваблює мурах, які розтягують насіння, тим самим розселяють рослину. Часто утворює суцільні килими, але біля населених пунктів та місць відпочинку спостерігається тенденція до зменшення кількості квітучих особин, популяції регресують і зникають.

У квітні, а як весна буде теплою, то й наприкінці березня, розквітне сон розкритий. Ця рослина облюбовує соснові і дубово-соснові ліси, лісові галявини, узлісся та зруби, що розташовані на дерново-підзолистих ґрунтах. Рослина дуже уразлива і може загинути від найменшого пошкодження. Це - одна з найгарніших квіток наших лісів і одна з найбільш рідкісних. Причини зменшення її чисельності - часте випалювання травостою, а також масове зривання та викопування. До того ж, за деякими спостереженнями, в останні роки до факторів негативного впливу додалося ще й масове розмноження жука Оленки волохатої, що вщент «виїдає» квітки сону. Це також значно зменшує шанси розмноження рослини насінням.

Цибуля ведмежа (черемша)  під час цвітіння у квітні та травні утворює суцільний килим з безлічі білих дрібних суцвіть. Зростає у вологих мішаних та широколистяних лісах. Молоді пагони та листки, подібні до листя конвалії, мають запах та смак часнику. Через гострий смак та високий вміст вітамінів черемша стала об’єктом масового збору. Зривання листя та пагонів, витоптування під час заготівлі перешкоджають подальшому розвитку рослини, цвітінню та утворенню насіння.   

Торгівля цими рослинами у сезон часто набуває великих обсягів. Іноді на ринках можна побачити букети й інших, завезених із сусідніх регіонів, червонокнижних видів - підсніжник складчастий, проліска дволиста, сон великий, білоцвіт весняний, білоцвіт літній (зростає на Малому Поліссі), шафран (на Поліссі зростає шафран сітчастий), які теж є зникаючими та перебувають в Україні під охороною.

Між тим, торгівля ними, як і купівля, є порушенням законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та інших. Слід пам’ятати, що торгівля первоцвітами – це процес, який заохочується виключно попитом!

Що загрожує правопорушникам? За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

У ст. 88/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено: «За незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу» передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн.

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 ст.88/1 КУпАП) (адміністративну справу розглядає суд).

Аби привернути увагу громадськості до проблеми збереження ранньоквітучих лісових рослин, більшість з яких занесена до Червоної книги, щороку наприкінці лютого - на початку березня в Україні проводиться екологічна акція «Збережи первоцвіти!», під час якої природоохоронні організації проводять перевірки місць збору, збуту рослин у місцях торгівлі та вздовж автошляхів.

За останній рік війни в України бойові дії спричиняють величезне навантаження на природні екосистеми. На їх відновлення можуть піти довгі роки… Тож, давайте, як є така можливість, милуватися першими весняними квітами у дикій природі! Як гадаєте?

09.03.2023 13:45 давність новини: 1 р.

Останні новини

10:27
Категорія: Новини підприємства
16:13
Категорія: Новини підприємства
16:06
Категорія: Новини підприємства
11:20
Категорія: Новини підприємства
15:46
Категорія: Новини підприємства