Лісівничі «жнива» - справа не одного року.

Категорія: Новини підприємства

Щонайменше 80 років минає від моменту висаджування сіянців сосни під час лісовідновлення і до рубки стиглого лісу на цій ділянці! Раніше ми розповідали про комплекс лісівничих заходів - від догляду за посадками перших років до рубок формування -, що необхідні для створення високопродуктивного насадження. Адже ліси  вирощують аби у певний їх вік «зібрати врожай» - заготовити якісну деревину. (Йдеться, зокрема, про експлуатаційні ліси.)

На ділянках лісу, які досягли віку стиглості і підлягають суцільному рубанню, можна побачити клеймовані та окоровані по колу дерева з написами. Що означають ці клейма та написи?

Фахівці ДП «Малинський лісосп АПК» - інженер з лісозаготівлі Тетяна Іваненко та помічник лісничого Ворсівського лісництва Світлана Соловей – розповідають: «Це спеціальні позначки, які ставлять під час відведення лісосіки».  https://youtu.be/m0mNIEwKYJA

Кордони лісосік відмічаються візирами – деревами, які клеймують. З-поміж дерев вибирають модельні, визначають їх параметри та підписують. Ці дані надалі використовують для розрахунків об’ємів та сортиментів деревини, що буде отримана з лісосіки, а також розміри плати за використання лісових ресурсів.

Варто зауважити, що усі рубки головного користування запроектовані Державним підприємством «Укрдержліспроект», погоджені з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України і, обов’язково, з органами місцевого самоврядування. Для цього ведеться тривала попередня робота: обстеження фахівцями Укрдержліспроекту лісових насаджень на місцях, після чого на основі отриманих даних про вік, стан, структуру ділянок формують проекти для проведення лісівничих заходів, зокрема і головного рубання - впродовж десяти років років.

«Що ж після вирубки?», – спитаєте.

Кожна ділянка, на якій проведено суцільне рубання, підлягає лісовідновленню! Для цього лісогосподарське  підприємство забезпечує свої потреби у посадковому матеріалі. Вирощені у своїх теплицях та розсадниках сіянці лісових культур працівники ДП «Малинський лісгосп АПК» висаджують на підготовлені ділянки щоразу під час лісокультурної кампанії.
02.11.2022 13:09 давність новини: 1 р.

Останні новини

10:27
Категорія: Новини підприємства
16:13
Категорія: Новини підприємства
16:06
Категорія: Новини підприємства
11:20
Категорія: Новини підприємства
15:46
Категорія: Новини підприємства