Ліс ростити – «як за малим дитям ходити».

Категорія: Новини підприємства

Допитливі лісолюби не могли не помітити між рядів молодих лісових насадженнях акуратно складені стоси хмизу. Це проби, закладені для обрахунку витрат на проведення рубки прочищення на окремій ділянці.

Раніше, у наших публікаціях, ми розповідали про комплекс рубок направлених на формування продуктивного насадження. Рубка прочищення -  це один з видів догляду, який проводиться у насадженні віком від 10 до 20 років. Адже насадженням основної породи стають конкурентами  дерева супутніх та другорядних порід, а також кущі. Аби не допустити ослаблення та загибелі дерев основної породи, важливо вчасно проводити рубки догляду та формування. Так прочищенню передує низка доглядів, зокрема, проведення освітлення у лісових культурах віком до 10 років –видаляють другорядні породи та кущі, які переважають у зростанні головну породу і перешкоджають доступу світла.

«Результатом рубки прочищення має стати рівномірне розміщення дерев головної породи, а значить і оптимальна площа живлення молодих деревець головної лісоутворюючої породи,» - розповідають фахівці ДП «Малинський лісгосп АПК» (помічник лісничого Світлана Соловей та старший майстер лісу Олександр Давиденко).

Варто зазначити, що в результаті проведення рубок як освітлення, так і прочищення –  відсутня заготівля будь-якої ліквідної деревини, яка б у результаті подальшої реалізації могла компенсувати фінансові затрати на їх проведення. Ці витрати, за умови раціонального господарювання, покриває прибуток від реалізації  деревини.

Завершальним етапом низки рубок формування і оздоровлення у процесі вирощування лісу є #прохідна_рубка – про цей вид рубки ми розповідали раніше у наших публікаціях.

Без своєчасного втручання у процес росту та формування дерев не можливо отримати насадження із максимальним  запасом головної породи та якісної деревини.
   
25.10.2022 13:11 давність новини: 2 р.

Останні новини

10:27
Категорія: Новини підприємства
16:13
Категорія: Новини підприємства
16:06
Категорія: Новини підприємства
11:20
Категорія: Новини підприємства
15:46
Категорія: Новини підприємства